A tűzifa szárítás 4 legfontosabb lépése

A tűzifa szárítás 4 fontos mozzanata

  1. A télen felhasználandó fát érdemes kora tavasszal vagy a tavasz folyamán felaprítani a tüzelő egységünk számára leginkább alkalmas méretűre. Így lesz a fának 6-9 hónapja arra, hogy elég száraz legyen a fűtésszezon beköszöntéig.
     
  2. Néhány fafaj, mint pl. a tölgy, cser több évig is szárad, Ezeknél a fajoknál a száradás sokkal több időt vesz igénybe, mint például egy bükk vagy egy gyertyán esetében. Fontos, hogy ha magának végzi a fa aprítását, minél hamarabb el kell végezni ezt a feladatot, mert a fa rönkben vagy kugliban(Fontos itt megjegyezni, hogy amennyiben kugliban vásárolja meg a tűzifáját, a kuglinak a vége ne legyen beszáradva mert akkor igazi szenvedés lesz a fejszés hasogatás.) nem fog kiszáradni. Inkább elkezd romlani, korhadni, így veszít fűtőértékéből.
     
  3. A Felaprított tűzifát érdemes 3-4-5 hónapon át szellősen összerakni, kupacolni az udvaron, ahol a szél és a nap is megfelelően éri. Ezzel a lépéssel rengeteg időt spórolunk meg, mintha egyből egy faházban összeraknánk minimális légréssel, hogy minél több beférjen, így nem szárad hatékonyan. Érdemes a rakatot raklapra vagy valamilyen emelvényre tenni így a földből nem szívja fel a párát és a tetejét letakarni nejlonnal vagy hullámpalával, CSAK A TETEJÉT!
     
  4. A túlságosan nedves fa tüzelésekor sok füst (melléktermék) keletkezik és a nedves fa égésekor a fűtőérték nem a radiátorokban fog jelentkezni, hanem a tüzelés közben a fa száradására. LÁSD ITT ELŐZŐ CIKKÜNKBEN.

 

3 módja, hogy megtudja, hogy a tűzifa száraz-e.

  1. A hasábok a vízvesztés során súlyuk akár 40 %-át is elveszíthetik így érezhetően könnyebbek lesznek, a kéreg könnyen lefoszlik, különválik. A felülete érezhetően száraz. Van aki már abból is meg tudja állapítani ha összeüt két hasábot és hallgatja a hangját.
  2. A hasábok végein repedések vannak Néhány fánál ez nem jelenik meg de a legtöbbjüknél igen.
  3. Ha egy nedves hasábot a tűzre dobunk, sistereg, gőzöl és a végein távozik a víz. Ha száraz, azonnal lángra lobb

 

Reméljük sokat tudtunk segíteni és nem fog mérgelődni a rossz tűzifa miatt.

Jó melegedést!